Ekologisk mat och vad man ska välja

Du kan köpa enbart ekologiskt. Jag menar rent teoretiskt så går det att undvika oekologiska varor helt om du verkligen vill. Men då gör du det rätt svårt för dig själv i vardagen, helt enkelt för att utbudet idag inte gör det enkelt för dig.

Men det finns varor som det är enkla och extra bra att välja ekologiska. Naturskyddsföreningen har listat 5 varor som det är bra att byta till eko, en lista som ni här får en något komprimerad version av.

1. Kaffe
På kaffeplantager används ett av världens farligaste bekämpningsmedel som skadar natur, djur och människor.

2. Bananer och vindruvor
På bananodlingar används bekämpningsmedel som ger arbetarna nervskador. Vindruvor kan innehålla farliga kemiska bekämpningsmedel, som du lätt får i dig, tack vare det tunna skalet. Ett stickprov på ett paket vindruvor visade exempel på rester av 26 olika bekämpningsmedel.

3. Mejeriprodukter
När du köper ekologisk mjölk gör du nytta i både Sverige och andra delar av världen. Då äter nämligen ekokossorna växter från den egna gården istället för hårt besprutat foder från andra sidan jordklotet.

4. Kött
Det viktigaste är att försöka äta mindre kött än genomsnittet i Sverige. Finns inte ekologiskt så är svenskt naturbeteskött också bra.

5. Potatis
Potatisen är en av de grödor som besprutas mest i Sverige. En riktig skurk är King Edward, en mjölig potatis som är väldigt vanlig i svenska matbutiker.

 

Skriv en kommentar

Du kan använda följande HTML HTML:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.