Hemkunskapsfrallor
Jag hade hemkunskap i högstadiet på Bagarmossens skola och jag minns det som en av mina favoritlektioner. Inte bara för att vi fick röra på oss och göra nåt med händerna (hade det varit grejen hade jag även gillat bildlektionerna) – det var för att jag redan då gillade att laga mat.
Jag kommer också ihåg att bakningen på hemkunskapslektionerna var en riktig höjdare. Inte pga själva momentet dock, mer för att vi alltid hade hemkunskap precis innan lunchrasten och bakade vi så fick vi macklunch. Bara att gå till matsalen å bre lite smör på frallorna liksom. Minnet är så starkt och så fint att jag fortsatt baka samma recept ur hemkunskapsboken flera gånger sen dess. Här kommer det receptet, kopierat rakt av.
Hemkunskapsfrallor, aka småfranska
2 dl fingervarmt vatten
2 msk olja
2 krm salt
25 gram jäst
4-5 dl vetemjöl
1. Sätt ugnen på 225 grader.
2. Häll fingervarmtvatten, olja och salt i en skål. Smula ner jästen. Rör med en träsked.
3. Tillsätt 4 dl mjöl. Tillsätt, om det behövs, mer mjöl. Fortsätt arbeta degen tills den släpper skålen.
4. Låt gärna degen jäsa i skålen under bakduk ca 15 minuter, men den kan också bakas ut direkt.
5. Smörj en plåt. Knåda degen smidig på lätt mjölat bakbord.
6. Rulla it degen till en längd. Dela längden i 8 lika stora delar. Rulla varje del till en bulle och ställ på plåten.
7. Jäs brödet.
8. Sätt plåten mitt i ugnen och grädda bullarna tills de fått gulbrun färg 5-10 minuter.
9. Tag ut bullarna och lägga dem på galler att svalna.
Enjoy!
Inlägg #19 för #blogg100.