Schnitzel med tjeckisk potatissallad

Att laga mat till min far har i många år varit lite…tråkigt. Innan han blev vuxen i samband med att han fyllde 50 så åt han ungefär bara korv, köttbullar och överpepprad lövbiff stekt tills den fått konsistens skosula. Tydligen var dom tvungna göra att göra så när dom var fattiga finnar i Sverige på 60-talet för att köttet var så dåligt, och sen har det hållit i sig.

Min pappa fyllde 56 år i helgen och jag bjöd på middag på söndagkvällen. Tänkte först att vi skulle gå ut och äta på Moldau, en av de bästa schnitzelrestaurangerna i Stockholm. De har dock stängt på söndagar så jag bestämde mig för att göra ett eget Moldau hemma. Såhär blev det.

Schnitzel med tjeckisk potatissallad

Panerad skinkschnitzel med tjeckisk potatissallad

En bit skinkschnitzel per person
1 ögg
ströbröd
salt
peppar
smör till stekning (ganska mycket)

8 st små potatisar
2 morötter
1-2 dl gröna ärtor
1/2 gul lök
10-15 skivor saltgurka
1 msk dijonsenap
1 msk majonäs
en knapp dl crème fraiche
salt
peppar

Börja med potatissalladen. Skala löken dela på två och lägg i en skål med kallt vatten. Det gör att löken blir lite mildare. Skala samt koka potatisen och morötterna i salt vatten, var noga med att inte överkoka. Låt svalna och skär dom sedan i ganska små bitar och lägg i en skål. Finhacka löken, skär saltgurkan i små bitar och häll i skålen tillsammans med ärtor, senap, majonäs och crème fraiche. Blanda om och smaka av med salt och peppar.

Schnitzel med tjeckisk potatissalladDags för schnitzeln. Vispa upp ägget lite lätt. Häll upp ägget på ett fat och ströbröd på ett annat. Ha smör i pannan och låt det smälta samtidigt som du vänder köttet i först ägg och sen ströbröd. Lägg ner schnitzeln i stekpannan. Gör en till schnitzel om det får plats i stekpannan, annars vänta med att upprepa tills det är dags att steka nästa. Viktigt att göra en i taget! Under stekningen kan du ha i mer smör i pannan om det blir torrt.

Till detta hade vi lite extra ugnsbakad potatis som komplement och en riktig mammasallad med isbergssallad, gurka, tomat och majs. Klassiskt och gott.

Till efterrätt fick pappa Napoleonbakelse, som han alltid får på sin födelsedag. Det brukar bli köpebakelse men efter att ha kollat runt ett tag på stan utan att hitta nån så bestämde jag mig för att göra egna istället. Receptet på Napoleonbakelsen är Erik Lallerstedts och ni hittar det här.

2 comments

Skriv en kommentar

Du kan använda följande HTML HTML:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>