Valbakar bullar med kanel och kardemumma

Valvakar och valbakar. Jag behövde strö lite socker på tillvaron idag, kanske är vi fler som känner likadant även om det är av olika anledningar. Testa det här receptet i så fall. Det gjorde min valvaka lite bättre för en liten liten stund.

Kardemummabullar och kanelbullar

Bullar med kardemumma och kanel

Deg:
150 gram smör
5 dl mjölk
50 gram jäst
0,5 tsk salt
1,5 dl socker
1,5 tsk kardemummakärnor (alt 2 tsk malen kardemumma)
ca 13 dl vetemjöl

Kardemummafyllning:
3 tsk kardemummakärnor
200 gram mandelmassa, riven
100 gram smör

Kanelfyllning:
5 tsk malen kanel
200 gram mandelmassa, riven
100 gram smör
(recept på fyllning för hela degen, ta hälften av mängden angiven om du vill baka båda bullsmakerna)

Pensling:
1 ägg
Hackad mandel

Smält matfettet i en kastrull, häll i mjölken och värm till 37 grader.

Smula jästen i en degbunke, häll i en del av degspadet och lös upp jästen. Häll därefter i resten av degspadet i bunken. Tillsätt salt, socker, nystött kardemumma och ca 10 dl av mjölet (testa med lite mjöl i taget!). Arbeta degen tills den är blank och smidig, degen är färdigknådad när den släpper från bunkens kanter. Mjöla ytan på degen lite, täck över med en bakduk. Ställ degen dragfritt och låt jäsa till ca dubbel storlek.

Arbeta degen i bunken i ett par minuter och stjälp den på en mjölad arbetsbänk. Knåda i resten av mjölet. Degen är färdigknådad när den släpper från bänken och har jämna porer – skär ett snitt i degen och kolla om bubblorna är lika stora. Är bubblorna stora i degen så har du knådat för lite. Dela degen i två delar.

Sätt ugnen på 250 grader. Blanda ingredienserna till fyllningen. Vill du fylla hälften av bullarna med kardemumma och hälften med kanel halverar du mängden ingredienser angivet i receptet för respektive fyllning.

Kavla ut varje degklump till en rektangulär platta. Bred på fyllningen, rulla samman degen och skär i jämnstora bitar. Lägg bitarna i formar eller på bakplåtspapper och jäs till dubbel storlek under bakduk. Pensla bullarna med ägg och garnera med hackad mandel. Grädda därefter i ugnen i ca 8-10 minuter.

Skriv en kommentar

Du kan använda följande HTML HTML:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.