Grön ärt- och persiljesoppa
Efter att ha varit på semester i två veckor har jag svurit att hålla mig till en mestadels vegetarisk och smalare kost till vardags. Idag är det måndag och således den första dagen för kosthållningen. Men en grönare och smalare kost betyder inte att den blir tråkigare, det är ett omodernt sätt att se på nyttig mat.
Grön ärt- och persiljesoppa
1 msk raps- eller olivolja
1 gul lök
5-6 timjankvistar, endast bladen, hackade
8 dl grönsaksbuljong
600 g gröna ärtor (frysta går bra)
1/2 kruka hackad bladpersilja
4 myntablad
salt och peppar
1 msk crème fraiche
1 tsk vitvinsvinäger
Hacka löken och timjanbladen. Hetta upp olja i en kastrull och stek lök mjuk med timjanen på svag värme i ca 10 minuter. Häll på buljong, ha i 500 gram av ärtorna och persiljan i kastrullen och låt koka i 10 minuter. Salta och peppra lite efter egen smak. Mixa därefter soppan, smaka av och krydda lite till om det behövs. Ha i crème fraiche och vinäger, koka upp och häll upp i soppskålar. Ha i några hela ärtor, droppa över lite olja och strö över den strimlade myntan. Servera!
Receptet räcker till 4 personer.