Helstekt kyckling

Att marinera en kyckling 1.0. Se till att du har olja, soya, salt och peppar, sen kan du marinera en kyckling med det mesta. Bara fantasi och förnuft sätter gränserna. Jag ångrade mig lite när jag började känna dofterna från min marinad, luktade en aning surt och läskigt. Men sen…ojojoj. Gott!

Helstekt kyckling

1 hel kyckling
1 lime
4 msk olivolja
1 msk kinesisk soya
1 msk kycklingfond
vitlökspulver
timjan
salt och peppar

Sätt ugnen på 175°C. Putsa kycklingen lite först genom att ta bort överflödigt skinn och så. Blanda lime resten av ingredienserna i en skål och blanda väl tills du har en fin marianad. Lägg kycklingen i en plastpåse, häll i marinaden och skaka om lite så att hela kycklingen blir marinerad. Om du har möjlighet så kan du med fördel låta kycklingen ligga kvar i marinadpåsen ett tag. Jag hade inte möjlighet att göra det och det blev bra ändå. Lägg kycklingen i en form och stoppa in i ugnen. Ös kycklingen då och då. Det tar ca 1,5-2 timmar innan kycklingen är klar, beroende lite på storlek. Lättast kollar du om en kyckling är klar genom att mäta innertemperaturen med en köttermometer. Kyckling skall vara 82°C intill benet.

Jag serverade kycklingen med en potatissallad på vinegrette-bas med oliver, kikärter och diverse grönsaker. En hel kyckling räcker till ca 3-4 personer.

Skriv en kommentar

Du kan använda följande HTML HTML:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.