Blomålsgratäng

Blomkååål! Åh, det är ju för gott med blomkål. I sallad som soppa eller gratäng spelar ingen roll. Det är nyttigt och billigt dessutom. I min gratäng använder jag lite bacon, en typ béchamelsås och riven ost. Husmorstips! Slösa inte bort gamla ostkanter med massa gott kvar på. När du inte längre kan hyvla är det bara att riva och frysa in så slipper du köpa riven ost nästa gång.

Blomkålsgratäng med bacon

Blomkålsgratäng

1 st blomkålshuvud
1 st lök (gul eller stor schalotten)
1 pkt bacon
1 dl riven ost
5 dl béchamelsås (röd mjölk, vitpeppar, salt, vitpeppar, riven muskot, lite ost. Koka upp och red av.)
Salt och peppar
Olja till stekning

Sätt ugnen på på 225 grader. Hacka och stek löken lite i en stur kastrull, dela blomkålen, lägg ner i kastrullen och täck med vatten. Häll på lite salt och koka allt nästan mjukt. Låt rinna av och och lägg över i en ugnsform. Dela baconet i små bitar och stek på, det ska inte bli knaprigt. Häll på béchamelsåsen i formen, strö över osten och baconet. Gratinera i mitten av ugnen i 15-20 minuter och servera med en enkel sallad.

Serverad blomkålsgratäng med bacon

I bilden: Howardsoffa från Englessons, kuddfodral Plywood från How are you, salladsbestick från Colours of Africa, tallrikar från IKEA, Pockethylla från String, Bestick från Kosta Boda, salt- och pepparkvarn från Skeppshult, glas från Iittala och MoMa, ramar från Gallerix, salladsskål och furubord är gamla som gatan och tidigare tillhört våra föräldrar.

Skriv en kommentar

Du kan använda följande HTML HTML:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.