Färska vårrullar
Det svåraste med vårrullar är inte att rulla dem. Det allra svåraste är att begränsa allt det där goda man vill rulla in i rispapper och doppa i snudd på smärtsamt starka såser. Det ska inte riktigt se ut som vårrullen jag lyckats skapa på den här bilden. Kolla istället lite i bakgrunden på det min vän Kalle har rullat. Det är en referensvårrulle det.
Konceptet med denna måltid är som helt vanliga tacos. Man hackar, skär och häller upp sånt man gillar i små skålar och sen får gästerna plocka ihop det som önskas i ett rispapper och rulla själva. I receptet har jag listat sånt som jag brukar ha på mitt bord när det är dags att bjuda på vårrullar. Listan är ganska lång och du behöver inte ha allt som står, men du kan.
Färska vårrullar
Rispapper
Glasnudlar: kokade och sen blandade med sesamolja
Jordnötter: salta och hackade
Sockerärtor: skurna tunt på längen
Gurka: skuren i tunna stavar
Isbergssallad: tunt skuren
Röd chili: tunt skuren
Böngroddar
Räkor
Bacon: knaperstekt
Sojabönor
Färsk koriander: hackad och i stora stora mängder
Lägg upp allt gott i olika små skålar så att man kan plocka fritt. Lägg rispapprena på ett eget fat. Ta sen en djup tallrik och fyll den med vatten.
När ni ska göra era vårrullar tar ni ett rispapper och doppar det i vattenbadet. Se till att hela blir blött och lägg det på en ren tallrik. Du ska inte byta tallrik mellan varje rulle men om du spillt nåt så är det bra om du av torkar tallriken mellan varven.
Det tar ett tag för pappret att bli mjukt, men oroa dig inte för det blir det. Under tiden lägger du allt du vill ha i din rulle i en liten hög i mitten av pappret. När du rullar tar du först och viker över en sida på rispappret, rullar ett varv, viker in sidorna och rullar ett varv till. Sen är det klart!
Picklad morot och vitkål
Jättegott att ha till. Måste förberedas minst en timme innan middagen.
2 morötter hyvlad tunt i långa bitar
en liten bit strimlad vitkål
1 dl ättika
2 dl socker
4 dl vatten
Koka upp ättika, socker och vatten i en kastrull. Häll över de hyvlade morötterna och den strilmade vitkålen. Och låt stå minst en timme i kylen. Det blir nog lite bättre om man låter ättikvätskan svalna innan man häller det på grönsakerna, men jag har aldrig tålamod att vänta på sånt och det brukar gå bra det också.
Det här receptet har jag att tacka mina vänner Petronella och Martin för. De introducerade detta briljanta koncept på en äkta parmiddag i våras. Tack!