Lufttorkad fläskbog

Jag har länge velat prova på att själv lufttorka kött hemma. Det har visat sig lättare sagt än gjort då jag varken har tillgång till någon råvind, matkällare eller något torkskåp där det går att ställa in temperatur och luftfuktighet.

När jag nästan var på väg att ge upp tanken sprang jag av en slump över Jens Linders bok ”Det glömda köket”. Där det finns ett recept anpassat för ett vanligt kylskåp jag ska göra ett försök med.

Fläskbog

Lufttorkad fläskbog

1 kg fläskkött (bog, skinka eller utskuren kotlett fungerar bra)
2 msk saltblandning (se recept nedan)
2 msk kryddblandning (se recept nedan)

Saltblandning

280 g salt utan jod
20 g salpeter

Blanda väl, det blir mer saltblandning än vad som behövs i receptet men det blir enklare att få till rätt proportioner att göra en större blandning.

Välj ett salt utan jod, gärna havssalt. Kom ihåg att inte äta salt utan jod till vardags då det är något som vi behöver få i oss för hälsans skull. Salpeter är med för den konserverande effektens och för att den ser till att köttet behåller den röda färgen.

Kryddblandning

Kryddblandningen går att variera i all evighet precis som du vill. Jag gjorde en kryddblandning med timjan, rosmarin, rosépeppar, svartpeppar, paprikapulver, lagerblad, finhackad vitlöksklyfta och lite strösocker. Ner med alla kryddor i en mortel och mortla på.

Så här gör du

Pusta köttet från eventuell svål som är kvar men behåll fettkappan. Lägg kryddblandningen i en stor skål och vänd runt köttet så att hela köttbiten blir täckt av kryddor.

Häll ca 2 msk av saltblandningen i en plastpåse, lägg ner köttet och skaka om så att saltet fastnar. Krama sen ur luften ur påsen och knyt igen den.

Lägg påsen i kylen och låt den ligga där i minst två veckor. Vänd på skinkan då och då. Temperaturen i kylen ska inte vara varmare än 12 grader men sikta snarare på att ha kylskåpet på 4 grader så håller maten sig fräsch längre.

Ta ut köttet ur plastpåsen och bind upp köttbiten med bindgarn. Häng upp köttbiten så att den hänger fritt i kylskåpet. Ställ en tallrik under, det kan nämligen droppa lite från köttbiten. Låt köttbiten hänga i kylen i minst 2 veckor. Ju längre köttbiten får hänga desto mörkare blir köttet och får en mognare smak. När köttet hängt klart är det dags att skiva det i tunna skivor. Det ska vara gott i en sallad eller till en drink enligt Jens som skrivit boken.

Min köttbit ligger nu i kylskåpet och har det bra. Hur experimentet går får vi se någon gång framåt februari så fortsättning följer.

Skriv en kommentar

Du kan använda följande HTML HTML:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.