New York: Aska

Vi rörde oss mot Brooklyn och närmare bestämt Williamsburg för ett besök på svenskrestaurangen Aska som ligger snett över gatan från Brooklyn Breweries och drivs av kocken Fredrik Berselius. En fredagkväll vid 19-tiden börjar folk röra sig till barerna och restaurangerna och i detta område ser ut att locka fler gäng från reklambyråsvängen än bankkvarteren.

Aska

Aska ligger i ett gammalt garage och ytan delas med en konstutställning. Matsalen ligger längst in i lokalen och även om den ligger avskilt så tränger musiken och sorlet från baren igenom såpass att det är svårt att prata under middags utan att luta sig fram och höja rösten.

Maten

Fredagar och lördagar serveras en tiorätters meny och vi får först en canapé med smak av äpple som aptitretare därefter kommer rätter in i form av en räka där köttet serveras rått och räkans huvud är friterat. Till kom en sallad med rivna rotsaker tillsammans och dressing. Tyvärr är upplevelsen för ögat större än smaken. Ett par ytterligare förrätter serveras utan att lämna några större intryck.

Det skandinaviska temat går igenom både inredning och matlagning och ”enkelt och tydligt” genomsyrar besöket när det gäller både maten och servicen. Alla rätter serveras på lergods och brödet från en djuptallrik med en smörklick efter tallrikens ena kant vilket passar bra in i stilen. Dryckerna till maten består utöver vin även av öl och snaps och går snyggt ihop med det skandinaviska. Både mat och dryck presenteras relativt kortfattat vilket också det knyter bra ihop med den övergripande stilen.

Aska

Upplevelsen

Mellan att rätterna serveras går det ganska lång tid och vi blir stundvis sittande med både tomma vin och vattenglas. Efter en start på maten som passerade utan att lämna något större intryck kommer det ett par riktiga guldkorn på bordet. Exempelvis  pilgrimsmussla i sitt eget skal samt blodpudding med fläsk, äpple och en Ålborg. Därefter får vi fasan för att sedan gå över till grisnacke och spenatblad samt en hängmörad biff med buljong som är kokt på den yttre delen av köttet. Mycket bra!

Till dessert får vi sorbet med grönkål och dill, smaker som vi inte är förväntade oss i dessert men som fungerar riktigt bra. Allt knyts ihop till sist med en hög koppling till Sverige i form av en glass på messmör med bär och nötter.

I samband med bokningen uppger vi de allergier som finns i sällskapet. Trots extra kontrollfrågor under middagen är det två rätter som åker tillbaka ut i köket som uppenbart inte fungerar tillsammans med allergierna. Det är något mycket anmärkningsvärt och direkt farligt om gästen inte är på sin vakt.

Sammanfattning

Kvällen var smakmässigt en berg och dalbana med flera fina toppar men också dalar vilka är de som tyvärr lämnar störst intryck. Ambitionerna räcker inte hela vägen. Jag hoppas att vi besökte restaurangen när köket hade en dålig dag för till de $110 per person så ligger Aska långt ner på listan över restaurangupplevelse per krona. Nästa gång siktar jag in mig på ett par drinkar i baren snarare än ett besök i matsalen.

 

Gästbloggare: Karl Adriansson är 29 år och bor i Stockholm. En hobbykock som samlar Michelin-stjärnor tillsammans med kompisen Anders. Karl har ätit på stjärnkrogar i Stockholm, Berlin, Helsingfors och New York. Totalt har det blivit 9 stjärnor hittills.

Skriv en kommentar

Du kan använda följande HTML HTML:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.