Sesamlax & thailändsk gurksallad

Thailändska smaker är ju gott, kom igen liksom. Kyckling röd curry och Pad thai är ju riktiga höjdare ibland men när favvothaien är stängd funkar det här lika bra. Och det är enkelt att göra. Jag lovar.

Sesamlaxen med thailändsk gurksallad

Sesamlax med thailändsk gurksallad

ca 200 gr lax per person
1 msk flingsalt
2 msk socker
2 msk sesamfrön

1 gul lök
2 smala ekologiska gurkor
4 vitlösklyftor
2 röda chilifrukter
2 krukor koriander
2 msk fisksås
2 msk socker
2 lime
1/2 citron

Glasnudlar
Sesamolja
Hackade jordnötter

Gari
Wasabi
Japansk soja

Ta bort skinner från laxen, blanda flingsalt med socker och klappa in fisken med blandningen. Ställ åt sidan.

Skiva löken tunt och lägg i bad med iskallt vaten. Skär gurkorna i tunna skivor på längden, finhacka vitlök och chili samt en hel koriander med stjälkarna och allt. Blanda fisksås, socker, pressad lime och citron tills sockret lösts upp. Låt löken rinna av ordentligt och blanda sen med gurka, vitlök, chili, koriander i en skål och häll över dressingen.

Samtidigt som du tillagar nudlarna så ska laxen stekas, det tar ungefär lika lång tid.Börja med att hälla upp vatten i en vattenkokare och dra igång. Häll olja i en stekpanna och lägg laxen i pannan. Lägg nudlarna i en skål eller kastrull och häll över det kokheta vattnet. Låt stå till nudlarna är mjuka. Stek laxen på hög värme i 2-3 minuter på varje sida, var noga med att se till att den inte bränns. När laxen är klar rullar du den försiktigt i rostade sesamfrön. Nudlarna blandas med sesamolja efter smak (jag älskar det och använder ganska mycket). Lägg upp på tallrik, toppa med jordnötter, färska koriander och servera med gari, wasabi och soja.

Skriv en kommentar

Du kan använda följande HTML HTML:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.