Citrontarte
Det här är referenstarten. Den är så god att det knappt går att beskriva. God för sig själv och tillsammans med grädde eller maräng.
Citrontarte
100 g ekologiskt svenskt smör
3,5 dl vetemjöl
1 ekologisk äggula
1 msk florsocker
1 msk kallt vatten
5 ekologiska ägg
4 ekologiska citroner
1 msk citronskal
1 dl vispgrädde
1 dl strösocker
Pajdegen: Sätt ugnen på 175°c. Blanda smör, vetemjöl, äggula, florsocker och vatten i en bunke. Knåda samman tills det blir en smidig deg och tryck ut den i en springform. Förgrädda pajskalet i ca 10 minuter tills det är gyllene. Låt svalna.
Fyllning: Vispa samman äggen i en bunke. Riv ner citronskalet och pressa citronsaften, tillsätt vispgrädde och socker i bunken och vispa ordentligt.
Fyll skalet med fyllningen och grädda i ca 30 minuter. Krämen ska stanna och kännas aningen fast. Låt pajen svalna och dekorera med florsocker precis innan servering.
Blir degen mjölig går det bra att tillsätta lite extra smör. Se till att du river citronskalet innan du pressar citronerna, det blir så mycket enklare då. Fyllningen känns väldigt tunn i konsistensen, men det är ok för det ska vara så.
Receptet är från Mat & Vänner nr 2 2013.