Ekologiskt eller närproducerat – välj det smartaste

Flera debattörer och allmänt dumkritiska röster ställer ofta det lokala och det ekologiska mot varandra och menar att den som väljer eko väljer bort den lokala svenska maten. Oavsett vad som föredras är det vanligt att välja det ena, eller det andra, av samma anledningar – för miljön, landsbygden och djuren.

Men vad är bäst då? Författaren och debattören Gunnar Rundgren är en van föreläsare inom mat och miljö och förklarar vad som är vad i en artikel i SvD från 8 Juni. Slutsatsen för dig som inte orkar läsa hela artikeln den är inte så svår att ta till sig, inte ens för den mest tradiga av skeptiker. I sin artikel förklarar Gunnar att för att lokal produktion skall vara meningsfull bör den utnyttja lokala resurser. Då kommer den inte heller använda konstgödsel och kemiska bekämpningsmedel. Om den utnyttjar lokala resurser kommer den också, precis som ekologisk produktion, skapa mer sysselsättning. Voilà!

Skriv en kommentar

Du kan använda följande HTML HTML:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.