En bättre GT

Enligt historien introducerades drinken Gin Tonic av de brittiska trupperna som var stationerade i Indien som upptäckte att kinin, från kinabarken, motverkade malaria. Hurra! Men den bittra smaken var inte speciellt god och därför blandade därför kinin med vatten, socker, lime och gin. En drinkklassiker var född.

För mig är en GT den perfekta cocktailen efter en middag – bittert och friskt – perfekt för matsmältningen. Att göra sin egen tonic är enkelt och gör drinkupplevelsen helt klart mycket lyxigare.

Ingredienser till tonicGin Tonic - slutresultatet. En flaska tonic, en flaska Monkey Gin och en färdigblandad drink

Tonic

50 g kinabark
50 g citronsyra
1 lime, cest och saft
1 citron, cest och saft
1 apelsin, cest och saft
3 st citrongräs
5 st kryddpepparkorn
0,75 tsk kardemummakärnor
0,25 tsk salt
7 dl vatten
200 g agavesirap

Mixa kinabarken så att du får ett pulver. Blanda sen alla ingredienser förutom agavesirapen i en flaska eller bruk. Låt det stå i kylen i 3 dygn. Skaka blandningen minst 1 gång per dag.

När 3 dygn gått: Filtrera blandningen genom en handduk. Om du inte har en handduk du kan använda kan du ta ett kaffefilter men det mycket längre tid. Blanda ut din filtrerade tonic med agavesirap och häll upp i en flaska. Klart!

Blandningen håller sig några veckor i kylskåp men kommer med största sannolikhet att ha gått åt innan dess. Kinabark kan vara knepigt att få tag på. Bor du i Stockholm så rekommenderas ett besök på Essencefabriken på Wallingatan 14.

Den ultimata GT:n

Fyll ett old fashioned glas med is. Häll i 1 cl tonic, 5 cl gin och fyll upp med sodavatten. Pressa en klyfta limejuice i glaset och släpp sen ner limeklyftan och blanda ett varv. Det behövs mindre tonic än man kan tro så börja med lite och fyll på litelite tills det smakar gott.

Har du inte tålamodet att göra den ultimata GT:n hemma? Gå då till baren Tweed i Gamla Stan, Stockholm där du kan botanisera i en mängd olika varianter på tonic och än fler varianter av gin.

Skriv en kommentar

Du kan använda följande HTML HTML:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.