Röding med sparris, potatis och skirat smör

Det här med att ”det är så svårt att laga fisk” som många påstår är fel. Det är inte krångligt och du behöver inte heller trolla så mycket för att det ska smaka gott.

Röding kan vara det godaste jag vet. Och tillsammans med enkla smaker som sparris, potatis, dill och smör är det som bäst. Se bara till att salta noga, inte koka sparrisen för länge och ruska runt dillen med potatisen bara.

Röding med sparris, skirat smör och potatis

Röding med sparris, potatis och skirat smör

200 g röding per portion
Sparris
Potatis
50 g ekologiskt smör per portion
Färsk dill
Salt och vitpeppar
Citron

Det som tar längst tid är att koka potatisen, så börja med den. Jag gillar mjölig potatis men det är ju en smaksak så jag föreslår att du tar den du gillar bäst. Kom ihåg att salta vattnet ordentligt!

Smält smöret försiktigt och låt det sedan stå och svalna. Efter ett tag skiftar smöret sig i två lager och du vill åt det lagret som inte är grumligt. Det gör du genom att sila smöret genom en fin tills du bara har det klara smöret kvar.

Hetta upp en panna och häll i lite oliv- eller rapsolja. Använd gärna en traktörpanna om du har en, annars funkar det också bra med en stekpanna och ett random lock som täcker för. Lägg i fisken med skinnsidan neråt, salta, peppra och pressa lite lite citron på köttsidan och låt pannan vara superhet i nån minut. Sänk sedan värmen till ca hälften (2-4 på en 6-gradig skala), sätt på locket och låt stå i ca 5-6 minuter tills fisken är genomlagad. Passa dig för att låta den stå för länge så att den blir torr.

Koka upp vatten till sparrisen. Kom ihåg att salta! Skär av det fula nedersta på sparrisen (nej, du behöver inte knipsa köpesparris för det är redan gjort. Fråga Paul Svensson om du inte tror mig).  Sänk värmen på plattan så att vattnet bara småkokar, lägg i sparrisen och låt den koka i 2 minuter. Om du vill kan du med fördel kasta i sparrisen i en stek- eller grillpanna istället för att koka del. Det är gott det!

Innan servering kastas du i en klick smör i potatiskastrullen tillsammans med lite dill och flingsalt. Sätt på locket och ruska om så att allt blandas gott. Lägg upp potatis, fisk och sparris på tallrikar och häll upp smöret i en kanna så att var loch en kan ta så mycket de vill själva.

Se, inge svårt!

 

Skriv en kommentar

Du kan använda följande HTML HTML:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.