Julstök med Farbror Blå

Julen står inför dörren och det innebär ofta traditioner för många. Sen ett par år tillbaka så är ett av mina bästa jultrick att koka julskinkan i Coca Cola på amerikanskt vis i enligt brittiska TV-kocken Nigellas recept. Jag brukar förfina receptet också genom att kasta i morötter, lagerblad och kryddpeppar i skinkspadet för en lite mer klassisk svensk smak. Att koka skinkan själv istället för att köpa färdigkokt är en liten arbetsinsats som gör det hela så mycket godare och bättre för ”jag har gjort det själv”-känslan.

Andra favoritrecept inför julen är hemmagjord senap och en glögg utan den söta eftersmaken. Håll tillgodo!

Senap

Burkar med senap

Ett julbord är inte komplett utan senap och att göra sin egen senap ruskigt enkelt. Jag brukar göra en ordentlig laddning av grundreceptet för att sedan göra ett par olika kryddningar, i år blev det tre olika varianter.

Senap – grundrecept

50 g gula senapsfrön (2 påsar)
15 g bruna senapsfrön (1/2 påse)
2 msk senapspulver
1,5 dl äppelcidervinäger
2 msk neutral matolja
1 tsk salt

Lägg senapsfröna i en kastrull och täck med vatten så att det med råge täcker fröna, koka i 10 minuter. Häll upp senapsfröna tillsammans med vattnet i en mixer och fyll på med senapspulver och vinäger, mixa till önskad konsistens. Häll upp blandningen i en skål och vispa ned matoljan och smaka av med salt.

Efter att grundreceptet är klart, dela upp senapen i mindre skålar och krydda i så många varianter som du själv önskar. Rör ner kryddorna och smaka av tills det blir bra. Börja med den minst smakstarka senapen för att spara på smaklökarna.

Julsenap

1/3 av senapen från grundreceptet
2 tsk farinsocker
1 krm nejlika
1 krm kryddpeppar

Granskottsspenap

Granskott plockar du på våren då de är späda, granskottssirap fungerar utnärkt som ett svenskt alternativ till lönnsirap. Du kan även spara granskott i frysen för att använda senare under året.

1/3 av senapen från grundreceptet
1 msk granskottssirap
1 msk granskott
1/2 msk honung

Apelsinsenap

1/3 av senapen från grundreceptet
5 msk apelsinmarmelad

Bourbonglögg

glogg

 

Årets experiment var glögg med bourbonsmak, det blev bättre än förväntat. Personligen tycker jag att glögg ofta är i sötaste laget och en fördel med att koka glöggen själv är att det går att anpassa sockermängden efter egen smak. För den som har mer tid finns massor av recept på internet som du kan dra igång med strax efter midsommar, detta recept kan du däremot svänga ihop på eftermiddagen strax innan gästerna kommer. Receptet räcker till ungefär åtta personer.

1/2 flaska shiraz vin, gärna ekologiskt
1 dl socker
1 bit torkad ingefära
6 st kardemumma kapslar
2 tsk lakritspulver
1 kanelstång
2 bitar apelsinskal (utan det vita)
10 st russin
10 st nejlikor
10 cl bourbon, t.ex. Makers Mark

Blanda alla kryddor i en kastrull, häll på rödvin och koka försiktigt upp till 80°C under omrörning, låt stå o dra i minst en timme. Smaka av med bourbon, sila av kryddorna och servera tillsammans med russin och mandlar.

Farbror Blå

Vem är Farbror Blå? Jo, det är Tant Gotts bästa kompis och honom hittar ni också här från och med nu.

"Den ena är Farbror Blå, den andra är kolaren." av Elsa Beskow 1874-1953
”Den ena är Farbror Blå, den andra är kolaren.” av Elsa Beskow 1874-1953

Skriv en kommentar

Du kan använda följande HTML HTML:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.