Lasagne

Om jag bara skulle få välja en sak som jag fick äta för resten av mitt liv så skulle jag välja lasagne. Det funkar lika bra med kött som grönsaker eller skaldjur och den går dessutom att laga så att den funkar med de vanligaste allergierna.

Lasagne

Lasagne

1 pkt lasageplattor
1 dl riven ost, ex mozzarella eller parmesan

1 kg svensk nötfärs
2 pkt ekologiska krossade tomater
1 gul lök
3 vitlöksklyftor
2 msk chiliflingor
2 msk ketchup
2 tärningar köttbuljong
3 lagerblad
torkad basilika och oregano
rapsolja till stekning
salt och peppar

1 liter laktosfri ekologisk mellanmjölk
1 rätt stor klick smör
3-5 msk vetemjöl
1 dl riven ost
riven muskot
salt och vitpeppar

Köttfärssåsen: Stek löken i rapsolja tills den blir mjuk. Lägg i köttfärsen och stek tills den fått färg. Häll i tomaterna, ha i resten av ingredienserna och koka upp. Dra ner värmen och låt småkoka i minst 30 minuter.

Bechamelsåsen (typ): Smält smöret och vispa sedan i mjölet så att det blandas ordentligt. Häll sedan i mjölken och rör sedan tills såsen kokar upp. Ha i osten och blanda tills den smält, riv i muskot och smaksätt sedan med salt och vitpeppar.

Lasagnen: Börja med att lägga ett lager med lasagneplattor i botten av formen, lägg sedan ett lager med köttfärssås följt av ett lager bechamelsås. Varva sedan 3-4 lager och avsluta med ett lager lasagneplattor. Se till att ha kvar bechamelsås så att du kan toppa med den och sen den rivna osten. Tillaga lasagnen 225° i ca 30-40 minuter.

Receptet räckte till två alldeles för stora portioner och 8 matlådor. Jajamen! Och till min lasagne så dricker jag gärna Ripasso.

Skriv en kommentar

Du kan använda följande HTML HTML:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.