Man äter inte med kniv i Thailand, älskling

”Man använder ju gaffel och sked i Thailand”. Det va det första jag fick lära mig när jag gick på Koh Phangan på Skånegatan i Stockholm första gången. Det måste vara någon gång under 2000-talets första år. Jag har inte varit i närheten av riktiga Thailand så jag vet ju inte egentligen. Äh! Sleva i dig bäst du själv vill för när du äter den här kommer du sluta tänka på vad du gör och hur du gör det. SÅ gott är det.

Phanaengcurry med kyckling och grönsaker

Phanaeng curry med kyckling och grönsaker

1 liter kycklingbuljong
5 limeblad
1 st citrongräs
500 gram ekologiskt urbenat kycklinglår (nej det blir inte lika bra med oekologisk kyckling)
1 lök – gul, röd eller både och
Grönsaker – jag använde 1 st broccoli, 1 st morot och 1 st paprika
Kokosmjölk – jag fullkomligt älskar kokosmjölk så jag använder 2 burkar
1 msk fisksås
ca 5-7 msk Phanaeng currypasta
2-3 cm färsk ingefära
1 färsk röd chili
Färsk koriander
Lime

Skölj, skär och stek alla grönsakerna en och en så att de mjuknar lite. Lägg dem sen till sidan i en skål eller nåt. Koka upp kycklingbuljongen. Banka lite på citrongräset och skär det i 4 mindre bitar. Lägg det sen i buljongen tillsammans med limebladen och låt det koka på halvvärme i ca 10 minuter.

Skär kycklingen i centimetertjocka bitar. Ta ut citrongräset och limebladen ur grytan och lägg kycklingen i den kokande buljongen. Låt kycklingen sen koka i buljongen i ca 20-25 minuter.

Ha i grönsakerna, kokosmjölken och fisksåsen. Ha i ca lite phanaeng i taget tills du tycker att det smakar gott. Rör om och låt småkoka i max 5 minuter. Finhacka den färska chilin och ingefäran, lägg dem i grytan och rör om. Servera med färsk koriander och en limeklyfta. Simsallabim…klart!

Grytan är god som den är så klart, och har man i lika mycket kokosmjölk som jag har så funkar den ju grymt som en soppa. Men testa gärna med risnudlar och lite sesamolja också.

Skriv en kommentar

Du kan använda följande HTML HTML:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.